Правове регулювання безпеки господарської діяльності
19

Зазначений вище перелік режимів забезпечення безпеки у сфері підприємницької діяльності свідчить про об’ємність адміністративно-правового регулювання в цій сфері.

Найбільш об’ємним адміністративно-правовим режимом, спрямованимна забезпечення безпеки підприємницької діяльності, є режим ліцензування та видачі дозволів на здійснення певних видів господарської діяльності. Цей режим можна умовно розділити на дві частини: перша – ліцензування певних видів діяльності; друга – видача інших державних дозволів.

Адміністративно-правове регулювання в цій сфері обумовлено необхідністю здійснення державного нагляду та контролю за окремими видами підприємницької діяльності, так як здійснення такої діяльності може бути пов’язано з заподіянням шкоди інтересам, життю та здоров’ю громадян, навколишньому природному середовищу та безпеці держави тощо.

Слід підкреслити, що адміністративно-правовий режим ліцензування та видачі дозволів на здійснення певних видів господарської діяльності може розглядатися і як режим, спрямований на державну реєстрацію підприємницької діяльності, і як режим, що забезпечує її безпеку для суспільства та держави. При цьому, не дивлячись на те, що однією з цілей реалізації режиму ліцензування та видачі дозволів є надання суб’єктам підприємницької діяльності спеціальної правоздатності на здійснення певних видів діяльності, яка може містити небезпеку для суспільства та держави, в першу чергу, режим переслідує мету забезпечення безпеки підприємницької діяльності. Саме тому адміністративно-правовий режим ліцензування та видачі дозволів доцільно відносити до режимів забезпечення безпеки підприємницької діяльності.

За моніторингом, здійснюваним Держпідприємництвом, до жовтня 2000 року – дати набрання чинності Закону України “Про ліцензування певних видів господарської діяльності” – ліцензійному обмеженню підлягало 212 видів підприємництва і майже 1500 видів робіт.