Правове регулювання безпеки господарської діяльності
23

Адміністративна відповідальність за окремі правопорушення і порушення правил, встановлених у сфері економічної конкуренції, передбачена Кодексом України про адміністративні правопорушення: недобросовісна конкуренція (ст. 164-3); зловживання монопольним становищем на ринку (ст. 166-1); неправомірні угоди між підприємцями (ст. 166-2); дискримінація підприємців органами влади і управління (ст. 166-3); порушення порядку подання інформації та виконання рішень Антимонопольного комітету України та його територіальних відділень (ст. 166-4); порушення законодавства про захист прав споживачів (ст. 156-1).

Крім того, відповідальність суб’єктів підприємницької діяльності та їх посадових осіб встановлена за: антиконкурентні узгоджені дії; зловживання монопольним (домінуючим) становищем; антиконкурентні дії органів влади, органів місцевого самоврядування, органів адміністративно-господарського управління та контролю; невиконання рішення, попереднього рішення органів Антимонопольного комітету України або їх виконання не в повному обсязі тощо (ст.ст. 50, 54 Закону України “Про захист економічної конкуренції”); дії, визначені законодавством як недобросовісна конкуренція (ст.ст. 21-23 Закону України “Про захист від недобросовісної конкуренції”); порушення законодавства про рекламу (ст. 27 Закону України “Про рекламу”).

Правові, економічні, соціальні та організаційні основи діяльності, пов’язаної з об’єктами підвищеної небезпеки, а також компетенцію суб’єктів, що здійснюють адміністративно-правове регулювання у цій сфері, і особливості правового статусу суб’єктів підприємницької діяльності складають:

- Закон України “Про об’єкти підвищеної небезпеки”;

- Постанова Кабінету Міністрів України “Про затвердження Порядку і правил проведення обов’язкового страхування цивільної відповідальності суб’єктів господарювання за шкоду, яка може бути заподіяна пожежами та аваріями на об’єктах підвищеної небезпеки, включаючи пожежовибухонебезпечні об’єкти та об’єкти, господарська діяльність на яких може призвести до аварій екологічного і санітарно-епідеміологічного характеру”;