Правове регулювання безпеки господарської діяльності
27

4. Сформульовано поняття „правовий режим підприємницької діяльності”, під яким розуміється форма правового регулювання, що побудована на комплексі юридичних і організаційних процедур та правових засобів, яка визначає міру можливої та належної поведінки суб’єктів підприємницької діяльності та суб’єктів, що здійснюють правове регулювання суспільних відносин у зазначеній сфері.

У залежності від виду правовідносин у сфері підприємницької діяльності, на які спрямовано правове регулювання, виділено режими: державної реєстрації; забезпечення безпеки підприємницької діяльності громадян, суспільства та держави; регулювання податкових, митних відносин тощо.

5. Вперше виділені особливості окремих видів адміністративно-правових режимів підприємницької діяльності в Україні, зокрема, адміністративно-правового режиму державної реєстрації у сфері підприємницької діяльності та адміністративно-правового режиму забезпечення безпеки підприємницької діяльності. На підставі чого сформульовані конкретні рекомендації щодо вдосконалення теоретичних положень та законодавства в галузі адміністративно-правового регулювання підприємницької діяльності.

Використання значного обсягу засобів правового регулювання, з одного боку, приводить до забезпечення безпеки небезпечних об’єктів, а з іншого, фактично, поширює на суб’єктів підприємницької діяльності, що використовують небезпечні об’єкти, норми всіх зазначених правових режимів. При цьому подібна взаємодія режимів, природно, приводить до збільшення загальної напруженості регулювання і наявності значної кількості обов’язків як у суб’єктів підприємницької діяльності, так й у суб’єктів, що здійснюють правове регулювання в цій сфері.