Звіт про місцевий бюджет
5

1. Формування місцевого бюджету

 

 

До місцевих бюджетів належать обласні, районні, міські, селищні та сільські бюджети. Це  фінансові ресурси,  зосереджені в розпорядженні місцевих Рад народних депутатів та органів місцевого і регіонального самоврядування.  Всього місцевих бюджетів в Україні понад 13 тисяч. Найчисельніша група це сільські, селищні та міські бюджети.

Система місцевих бюджетів існує в усіх країнах світу. Проте її розвиток і функції зумовлені рядом національних, політичних, економічних та інших факторів. Найбільший вплив мають економічні  та політичні фактори. Майже в усіх країнах світу бюджетні відносини поділяються на поточні та нагальні витрати.

Пошук форм і методів зміцнення фінансової незалежності органів місцевого самоврядування є досить актуальним завданням. Госпрозрахункові ланки економіки повинні мати нормальні умови для господарської діяльності та бути зацікавленими в кращому використанні всіх видів ресурсів, а місцеві Ради у стабільному  економічному зростанні та підвищенні ефективності всіх видів діяльності. Цього можна досягти, якщо основу дохідної частини бюджетів становитимуть платежі за ресурсами. Такий підхід економічно обґрунтований, оскільки забезпечує реалізацію права власності місцевої Ради на ресурси надані в розпорядження і користування суб’єктами господарювання. Прив’язка доходів місцевого бюджету до платежів за ресурси створює умови за яких місцеві Ради увійдуть як рівноправний партнер. Важливо, що платежі за ресурси запобігатимуть марнотратству при їх використанні, а місцеві Ради будуть заінтересовані в розширені відтворення ресурсів та посилення контролю за їх використанням. Звідси можна зробити висновок: для покриття дефіциту бюджету є потреба у запровадженості ряду місцевих податків