Фінансові санкції підприємства
23

-         Фонду соціального страхування на випадок безробіття – щодо внесків на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття.

Органи Пенсійного фонду України мають право проводити планові та позапланові виїзні перевірки фінансово-господарської діяльності суб’єктів підприємницької діяльності щодо сплати та цільового використання збору на обов’язкове державне пенсійне страхування. Проведення таких перевірок має відповідати чинному законодавству, а саме Указу Президента України «Про деякі заходи з перегулювання підприємницької діяльності» від 23.07.1998 р. №817/98. Контролюючі права для працівників пенсійного фонду закріплено двома законами: Законом України «Про здійснення контролю за сплатою збору на обов’язкове державне пенсійне страхування та збору на обов’язкове соціальне страхування» №700-ХІV від 21.05.1999 р. та Законом України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. №2181-ІІІ.

Страхові внески не включаються до податків (інших обов’язкових платежів), що складають систему оподаткування, а також на них не поширюється податкове законодавство. Базою для нарахування внесків є фонд оплати праці, а ставки нарахувань і утримань встановлюються Законом України «Про Державний бюджет» на відповідний рік.

У разі заниження суми зобов’язань перед Пенсійним фондом підприємство несе відповідальність за це порушення відповідно до чинного законодавства.

Фінансова відповідальність для підприємства полягає в можливості застосування до нього штрафних санкцій та пені, передбачених чинним законодавством. Види і порядок застосування штрафних санкцій наведено в таблиці 2.1.