Фінансові санкції підприємства
5

РОЗДІЛ І. Фінансові санкції за порушення податкового законодавства

 

1.1. Порядок застосування фінансових санкцій органами державної податкової служби

 

 

 

Про контрольні функції та перевірки згадано вже у найперших законодавчих актах незалежної України. Відповідно до статті 32 Закону України «Про підприємства в Україні» від 27.03.1991 р. №887-ХІІ контроль за окремими сторонами діяльності підприємства мають здійснювати державна податкова інспекція, держана контрольно-ревізійна служба, державні органи на які покладено нагляд за безпекою виробництва та праці, протипожежною та екологічною безпекою, інші ограни згідно із законодавством. Органи здійснюють повноваження у межах своєї компетенції, що встановлюється законодавчими актами.

Ці органи мають право проводити планові та позапланові перевірки фінансово-господарської діяльності суб’єктів підприємницької діяльності.

Ні для кого не є секретом, що перевірки і перевіряючі асоціюються у керівника і бухгалтера саме з представниками органів Державної податкової служби (ДПС). Права у них досить широкі, а обов’язки – абстрактні.

Відповідно до пункту 1 статті 11 Закону України «Про державну податкову службу в Україні» в редакції Закону України від 24.12.1993 р. №3813-ХІІ органам ДПС надано право здійснювати на підприємствах перевірки грошових документів, бухгалтерських книг, звітів, кошторисів, декларацій, товарно-касових книг, показників електронних контрольно-касових апаратів і комп’ютерних систем, що застосовуються для розрахунків за готівку із споживачами та інших документів, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків, інших платежів, а також наявності свідоцтв про державну реєстрацію суб’єктів підприємницької діяльності, спеціальних дозволів, ліцензій, патентів тощо.