Фінансове планування на підприємстві (на матеріалах ВАТ «Промавтоматика»)
15

На мій погляд, більш чітким буде таке визначення: фінансовий план — це документ, що відображає обсяг надходжень коштів і їх спрямування у плановому періоді з метою забезпечення потреб поточної діяльності та розвитку підприємства, виконання його зобов'язань перед державою, банками, постачальниками та іншими кредиторами.

 

 

 

1.2. Принципи і методи фінансового планування

 

 

 

 

Процес планування в максимальній мірі має передбачити всебічне вивчення дійсності, тенденцій  та закономірностей розвитку об'єкту планування та середовища його діяльності. Найбільш загальною науковою основою планування е система об'єктивних економічних законів і, в першу чергу, закону попиту та пропонування. В планах підприємства повинні бути реалізовані вимоги цих законів та враховані об'єктивні результати макро- та мікроекономічного аналізу стану та тенденції розвитку умов господарювання.

Фінансове планування на підприємстві базується на використанні трьох основних систем (або ще їх можна назвати видами фінансового планування):

- прогнозування фінансової діяльності;

- поточне планування фінансовою діяльністю;

- оперативне планування фінансової діяльності.

Кожній з цих систем фінансового планування притаманний певний період і свої форми реалізації його результатів (табл.1.1)