Фінансове планування на підприємстві (на матеріалах ВАТ «Промавтоматика»)
53

Тому підприємству слід вжити додаткові заходи по посиленню режиму економії виробничих витрат, оперативного контролю за виробництвом та збутом продукції, посилити контроль за економічним спадом в підприємстві інакше підприємство стане банкрутом [29,c.236].

Аналіз рентабельності займає основне місце у фінансовому аналізі.

З даних таблиці видно, що в 2005 році підприємство працювало з прибутком, хоч і незначним (108,6 тис.грн.), тому і є відповідні показники рентабельності. А в 2006 році спрацювало на нуль, тому і відсутні показники рентабельності.

 

 

2.3. Зміст і порядок складання фінансового плану на підприємстві

 

 

 

Фінансовий план — це документ, що відображає обсяг надходжень коштів і їх спрямування у плановому періоді з метою забезпечення потреб поточної діяльності та розвитку підприємства, виконання його зобов'язань перед державою, банками, постачальниками та іншими кредиторами.

Він включає такі складові як: прогноз обсягів реалізації; баланс грошових надходжень та витрат; таблицю доходів та витрат;прогнозований баланс активів та пасивів підприємства; розрахунок точки беззбитковості.

Наведемо один з варіантів  структури фінансового плану:

-  план доходів та видатків;

-  план грошових виплат і надходжень;

-  балансовий план.

Нині, коли підприємству надано самостійність у плануванні, воно може не складати фінансового плану або складати його в будь-якій довільній формі [20,c.33].