Аналіз фінансового становища підприємства
11

1.2. Оцінка фінансового стану підприємства

 

 

 

Аналіз фінансових результатів діяльності дозволяє визначити найбільш раціональні шляхи використання ресурсів і сформувати оптимальну структуру засобів підприємства.

Засновники та акціонери аналізують структуру та динаміку чистого прибутку з метою визначення можливості отримання дивідендів, мінімізації власного фінансового ризику.

У реальній практичній діяльності підприємства не завжди мають змогу отримати прибуток. Існує така негативна форма фінансових результатів як збиток. Збиток – це певні втрати, шкоди, упущені вигоди підприємства у вигляді перевищення суми витрат, здійснених для отримання доходів, над сумою цих доходів. Наявність збитку свідчить, що підприємство не враховує або ігнорує об’єктивні закони ринкової економіки. Іншими причинами прояви збитку можуть бути порушення прав господарюючого суб’єкта, недоліки господарської діяльності, стихійні лиха. Це негативно впливає на фінансовий стан підприємства і може призвести до банкрутства.

Головним критерієм для визначення фінансового стану підприємства є платоспроможність підприємства. Платоспроможність - це здатність підприємства впевнено сплачувати всі свої боргові зобов’язання згідно з встановленими термінами або відповідно до договірних умов. Їх можна вивчати за минулий період, на якусь певну дату або як майбутню можливість розраховуватись у необхідні терміни за існуючими короткостроковими зобов’язаннями.

Погіршення фінансового стану – процес, звичайно, поступовий, і тому правомірно розрізняти певні його стадії. Спочатку підприємство відчуває деякі фінансові труднощі, потім фінансові проблеми стають постійними, а несплачені борги невпинно зростають. Нарешті у зв’язку з неможливістю погасити великі суми заборгованості підприємство припиняє роботу і навіть існування. Слід виокремити такі основні стадії погіршення фінансового стану підприємства