Грошово-кредитна система Японії
3

Вступ

 

 

Безперервний рух товарів і послуг, який відбувається в економіці, опосередковується відповідним рухом грошей. Грошовий обіг - це сукупність усіх грошових платежів та розрахунків, що обслуговують відносини еквівалентного обміну. Саме в той час грошовий обіг складається у систему. Під впливом історичних особливостей формування та розвитку товарно-грошових відносин, національних традицій грошові системи у кожній окремій країні мають певні особливості.

Грошова система - це форма організації обігу грошей у даній країні, що склалася історично та закріплена законом. Вона не є довільним витвором державної влади, а залежить від реально існуючих економічних відносин. Містить низку елементів які визначає законодавство кожної країни.

Грошова одиниця встановлюється законодавством кожної країни з урахуванням історичних особливостей її розвитку та національних традицій.

В даній контрольній роботі буде розглянута грошово-кредитна система Японії. Грошово-кредитна система Японії дворівнева і складається з Центрального банку, комерційних банків та небанківських кредитно-фінансових інститутів. У Японії органом, який здійснює грошово-кредитне і валютне регулювання є центральний банк.

Складовою національної грошової системи Японії є національна валютна система, хоч вона є відносно самостійною. Національна грошова одиниця Японії – єна.

Національна валютна система - це форма організації економічних зв'язків країни, з допомогою яких здійснюються міжнародні розрахунки, утворюються та використовуються валютні ресурси країни.

Національна валютна система охоплює такі елементи:

- національна валюта - грошова одиниця держави;

- валютний паритет як основа валютного курсу;