Грошово-кредитна система Японії
5

Розділ І. Теоретична частина

1. Грошова система Японії

 

Національна грошова одиниця Японії - єна. Вона була введена в 1870 р. (одна єна дорівнює 100 сенів). У цей період у Японії існував біметалізм, а у 1897 р. було встановлено золотий монометалізм.

У період і після Першої світової війни грошова маса в обігу в Японії збільшилась у 3 рази, що супроводжувалось посиленням інфляції і знеціненням єни на 64%. Інфляція поновилась у зв'язку зі світовою економічною кризою 1929-1933 pp. і агресією Японії (захоплення Манчжурії, агресивні акції у Китаї, підготовка до Другої світової війни).

З 1931 по 1937 р. грошова маса в обігу збільшилась у 1,6 рази, а оптові ціни - на 68%. У країні встановився паперовий грошообіг.

З початку японської агресії у Китаї в 1937 р. і до кінця Другої світової війни інфляція в Японії посилюється. Зростають військові асигнування і бюджетний дефіцит. Емісія банкнот використовується для їх фінансування. Спостерігається дефіцит продовольства і предметів першої необхідності. Це стимулює зростання цін. Останнє також обумовлюється підвищенням непрямих податків і політикою державного монополістичного ціноутворення.

Як наслідок, реальна заробітна плата японських робітників у 1945 р. становила лише 41,2% рівня 1934-1936 pp. Структура грошового обігу характеризувалась переважанням готівки (56%).

Відбуваються зміни і в грошовій системі та структурі грошового обігу. У перші роки після війни вона почала поліпшуватись. Це пояснюється відновленням господарства, зростанням торговельного і платіжного обороту. У 1952-1965 pp. питома вага депозитних грошей в грошовій масі становила 78%. Далі спостерігається деяке її зниження.

У післявоєнний період Банк Японії проводив політику перекредитування. На пільгових умовах він кредитував монополістичні банки, а ті, у свою чергу, надавали кредити іншим комерційним корпораціям у розмірах, що перевищували суму їх депозитів. Ця політика звузила можливості маневрування за допомогою грошово-кредитної емісії. У такому самому напрямку проводилася політика розміщення державних цінних паперів у Банку Японії до здійснення фінансово-адміністративної реформи.