Фінансовий аналіз підприємства (на прикладі ТОВ «Сівмаш»)
15

обов’язань.

Загальний коефіцієнт платоспроможності на ТОВ «Сівмаш» складав на кінець звітного періоду 1,89, тобто ліквідаційна вартість оборотних активів була на 89 % вища платіжних зобов’язань. Проте слід зазначити, що за звітний період загальний коефіцієнт покриття зменшився на 0,23 пункти, тому що на початок звітного періоду складав 2,12, тобто на кожну гривню поточних зобов’язань припадало 2,12 грн. оборотних активів.

Якщо на покриття зобов’язань підприємство передбачає мобілізувати оборотні активи в частині грошових коштів і коштів в розрахунках, можна одержати коефіцієнт швидкої ліквідності. Він дорівнює частці від ділення цієї частини оборотних активів на суму поточних зобов’язань підприємства.

Про задовільний стан платоспроможності підприємства свідчить коефіцієнт швидкої ліквідності, який на нашому підприємстві майже відповідає нормативному значенню, не зважаючи на те, що за звітний період він зменшився на 0,18 пунктів – з 1,03 на початку звітного періоду до 0,85 на кінець.

Оцінку ліквідності підприємства можливо здійснити за наявністю незалежних засобів платежу. Якщо можливість використання для погашення поточних зобов’язань виробничих запасів залежить від здійснення процесу виготовлення продукції, а дебіторської заборгованості – від повернення її боржниками, то використання таких активів як готова продукція, товари та грошові кошти не залежить від внутрішніх і зовнішніх факторів. Ці активи завжди готові для оплати зобов’язань. Для ТОВ «Сівмаш» коефіцієнт незалежної ліквідності є дещо нижчим за нормативне значення, що є негативним для підприємства. Проте слід зазначити, що на кінець звітного періоду даний показник зріс на 0,02 пункти.

Наймобільнішою частиною оборотних активів є гроші. Оборотні активи в грошах готові до платежу й розрахунків негайно, тому відношення їх до поточних зобов’язань підприємства називають коефіцієнтом абсолютної ліквідності. Теоретично д