Фінансовий аналіз підприємства (на прикладі ТОВ «Сівмаш»)
3

І. Експрес-аналіз фінансово-майнового стану

 

В сучасних умовах господарювання важливого значення набуває фінансовий аналіз господарської діяльності підприємства, який дає змогу комплексно оцінити та вивчити фінансовий стан підприємства з метою аналізу досягнутих фінансових результатів,  а також прийняття виважених рішень щодо подальшої господарської діяльності суб’єкта господарювання.

Фінансовий стан підприємства може бути задовільний або незадовільний.

Задовільний фінансовий стан – це стійка ліквідність, платоспроможність та фінансова стійкість підприємства, його забезпеченість власними оборотними засобами та ефективне використання ресурсів підприємства.

Незадовільний фінансовий стан – характеризується неефективним розміщенням ресурсів та неефективним використанням їх, незадовільною платоспроможністю підприємства, наявністю простроченої заборгованості перед бюджетом, з заробітної плати, недостатньою фінансовою стійкістю у зв’язку з несприятливими тенденціями розвитку виробництва та збуту продукції підприємства.

Оцінку фінансового стану ми будемо здійснювати на прикладі Товариства з обмеженою відповідальністю «Сівмаш».

Товариство з обмеженою відповідальністю «Сівмаш» (далі по тексту ТОВ «Сівмаш») створено згідно чинного законодавства України для здійснення підприємницької діяльності з метою одержання прибутку.

ТОВ «Сівмаш» створено з метою одержання прибутку при добровільному об'єднанні майна та підприємницької діяльності учасниками.

Статутний фонд Товариства становить 729,2 тис. грн., який формується в строки, порядку та засобами, передбаченими установчим договором.

У своїй діяльності Товариство керується Господарським кодексом України та іншим чинним законодавством України.

ТОВ «Сівмаш» з дня його державної реєстрації є юридичною особою з правами та обов'язками, передбаченими чинним законодавством, має самостійний баланс, круглі печатки з своєю фірмовою назвою, штамп з зазначенням ідентифікаційного коду, фірмові бланки.