Облік товарів на «Норинському ССТ»
15

Для визначення собівартості запасів МСБО 2 передбачено широкий вибір методів. Підприємства роздрібної торгівлі в умовах великої кількості одиниць товарів використовують метод роздрібних цін. Це пов’язано з тим, що кількість товарів швидко змінюється і забезпечити однакову норму прибутку для них неможливо. Тому інші методи для цих підприємств не є приємлими. За цього методу собівартість запасів визначається шляхом зменшення їх вартості на відповідний відсоток, який розраховується як співвідношення собівартості та роздрібної ціни наявних запасів. При цьому слід враховувати запаси, які було оцінено нижче первісної ціни реалізації.

У практиці підприємства роздрібної торгівлі часто використовують середній відсоток валового прибутку, який визначається для кожного підрозділу (відділу,секції тощо).

 

1.3 Документування господарських операцій пов’язаних з рухом товарів

 

Рух непродовольчих товарів господарюючого суб'єкта оформлюється наступними документами: товарно-транспортними накладними, рахунками-фактурами, прибутково-видатковими накладними, свідоцтвом про якість товару, сертифікатом відповідності державній системі сертифікації або завіреною постачальником копією сертифікату відповідності на товар (якщо він підлягає обов'язковій сертифікації).

На всі продовольчі товари господарюючий суб'єкт повинен мати товарно-транспортні накладні, прибутково-видаткові накладні, приймальні акти, документи, що підтверджують відповідність якості товару вимогам нормативних документів. Для імпортних товарів – сертифікати, викладені на українській (російській) мовах або на мові країни-експортера. Вони повинні бути завірені печаткою постачальника [24,c.248].

Порядок документального оформлення надходження та відпуску товарів аналогічний виробничим запасам та готовій продукції.