Облік товарів на «Норинському ССТ»
9

Товари - матеріальні цінності, що придбані (отримані) та утримуються підприємством з метою подальшого продажу

Облік товарів може здійснюватися за:

- купівельними цінами (ціни придбання);

- цінами реалізації

Первісна вартість товарів визначається відповідно до пп.9-15 П(С)БО 9 «Запаси»

Оцінка вибуття товарів здійснюється за одним з таких методів:

- ідентифікаційної собівартості відповідної одиниці запасів;

- середньозваженої собівартості;

- собівартості перших за часом надходження запасів (ФІФО);

- ціни продажу

Товари на дату балансу відображаються за найменшою з двох оцінок:

- первісною вартістю;

- чистою вартістю реалізації

Рис. 1.1. Поняття та оцінка товарів

Підприємства торгівлі, постачання та збуту купують товари для їх подальшого продажу. Причому в обліку товари можуть відображатися за роздрібними (продажними) цінами або купівельною вартістю.

Порядок списання товарів при їх вибутті, тобто собівартість товарів, може визначатися за одним з обраних методів (ФІФО, середньозваженої собівартості, ідентифікованої собівартості або ціни продажу). Для всіх одиниць бухгалтерського обліку товарів, які мають однакове призначення й однакові умови використання, застосовується тільки один з наведених методів. Обраний метод обов’язково повинен бути передбачений в наказі про облікову політику підприємства. Підприємства роздрібної торгівлі частіше застосовують метод оцінки за цінами продажу[13,c.76].

Оцінка за цінами продажу заснована на застосуванні підприємствами роздрібної торгівлі середнього відсотку торгівельної націнки на товар. Цей метод підходить для підприємств, які мають значну і змінювану номенклатуру товарів з приблизно однаковим рівнем торгівельної націнки. Собівартість реалізованих товарів визначається як різниця між продажною (роздрібною) вартістю реалізованих товарів і сумою торгівельної націнки на ці товари.

Сума торгівельної націнки на реалізовані товари визначається як добуток продажної (роздрібної) вартості реалізованих товарів і середнього відсотка торгівельної націнки. Середній відсоток торгівельної націнки визначається в результаті ділення суми залишку торгівельних націнок на початок звітного місяця і торгівельних націнок у продажній вартості одержаних у звітному місяці товарів на суму продажної