Стадії розвитку колективу
13

- Некваліфіковані співробітники, що не розвиваються.

- Поганий соціально-психологічний клімат.

- Нечіткість мети або критеріїв роботи.

- Низька результативність роботи колективу.

Існує багато оригінальних програм створення працездатних груп, проте складно запропонувати універсальний метод їх формування.

Встановіть ясні цілі. Мета повинна бути викликом, а критерії її досягнення цілком зрозумілими.Розумні колективи часто самі знаходять шлях, якщо знають, до чого треба прийти.

Починайте з малого «Великий дуб зростає з маленького жолудя». Успіх укріплює довір'я і створює основу для нового успіху. Люди віддають перевагу ідеям, в яких вони можуть розібратися.

Перш ніж діяти, добийтеся згоди. Без згоди майже нічого не можна змінити. Причетність зростає на основі справжнього розуміння. Досягнення згоди вимагає чималого часу.

Складіть реальний графік перетворень «Москва не відразу будувалася». Іноді навчитися означає від чогось відучитися. Культурний рівень міняється дуже поволі.

Радьтеся часто і щиро Люди можуть сказати багато цінного. Коли радяться, тим самим укріплюють згоду. Маніпулювання підриває можливість створити колектив.

Зв'яжіть створення колективу з організаційною роботою Розробіть нову структуру, положення і інструкції. Люди з більшою готовністю підуть на експеримент, якщо це не вимагає більшого об'єму додаткової роботи.

Сміливо зустрічайте складні проблеми Не кладіть складні питання під сукно, прагніть вирішити їх в першу чергу.

Заохочуйте відвертість і щирість Із забобонами і помилковими поглядами легше справитися якщо обговорювати їх відкрито. Не пригнічуйте дискусії і опонентів.