Організаційно-розпорядчі методи управління. Неформальні організації і групи. Ситуаційний підхід до управління
7

Такі випадки негативної реакції іноді заважають керівникові бачити багаточисельні потенціальні вигоди від неформальних організацій.

Не знаходячи способів ефективної взаємодії з неформальними організаціями, або намагаючись їх притискати, керівники часто втрачають ці потенціальні вигоди. В будь-якому разі, незалежно від того, є неформальна організація корисною або заважає, вона існує, і з нею потрібно рахуватися. Навіть, якщо керівництво і зруйнує існуючу групу, на її місці обов’язково виникне інша, яка буде свідомо мати негативне відношення до керівництва.

Раніше вважали, що для того, щоб справитися з неформальною організацією, - необхідно просто знищити її. Зараз вважають, що неформальна організація може допомогти формальній в досягненні її цілей.

У будь-якому достатньо великому органі внутрішніх справ (його підрозділі) завжди існують групи співробітників, об'єднаних не тільки службовими зв'язками, але й взаємними симпатіями, загальними інтересами, смаками, схильностями (такі неофіційні групи звичайно називають мікрогрупами) [4,c.143].

Дружні стосунки стимулюють високу продуктивність праці, служать оптимальним моральним фоном розвитку і зміцнення колективу. Чим тісніше сходяться формальні і неформальні структури органу внутрішніх справ, тим ефективніше він функціонує, тим більше він керований. Однак повний їх збіг навряд чи можливий, до того ж, якщо колектив численний. Групи друзів-товаришів по службі, як правило, не перевищують десяти осіб, а найбільш близькі стосунки встановлюються між декількома з них.