Види ПР-агентств та основні напрямки їхньої роботи
13

4. Настрій від конкурентів - як правило, це комбінація піднесення одного іміджу при зниженні іншого (або позиціонування свого об’єкту ПР на тлі конкурентів). Настрій може бути явним і прихованим (наприклад, навіщо пити погану каву, якщо можна пити хороший чай).

5. Контрреклама - відновлення випадково пониженого іміджу. Спростування недобросовісною (неетичною, свідомо помилковою) і іншої реклами конкурентів. Контрреклама розповсюджується з метою ліквідації негативних наслідків недобросовісної реклами, усунення суперечностей. Контрреклама обов’язково повинна бути дана вчасно, тоді вона ефективна удвічі.

6. Вивчення впливу зовнішнього середовища на діяльність підприємства: відстежування змін в державній політиці, міжнародному положенні, громадській думці, настрої мас - потенційних користувачів. Дослідження демографічних, культурно-етичних і інших чинників. Подолання “бар’єру недовіри” до підприємства і її продукції шляхом впливу на стереотипи і свідомість людей. Пошук, вивчення і виявлення спонсорів і інвесторів.

У ПР, як і в будь-якій іншій індустрії, є свої технології, випробувані засоби, використовуючи які не можна не досягти успіху.

Форми ПР різноманітні і численні:

- прес-конференції для журналістів;

- підготовка і розсилка прес-релізів в ЗМІ;

- некомерційні статті в пресі;

- телепередачі, радіорепортажі;

- суспільна і добродійна діяльність;

- ювілейні і святкові заходи: щорічні звіти про “добрі справи”; “контакти вгорі”;

- проведення масових акцій не за профілем діяльності підприємства (спорт, мистецтво, лотерея, ігри, наука і ін.);

- відношення із засобами масової інформації і т.д.