Операції форвард
27

Форвардний курс – це курс, що використовується торговцями валютою для купівлі або продажу іноземної валюти в майбутньому. Існує різниця між поточним (спот) і форвардним курсом, що називається на форвардному ринку спредом. Більшість валютних операцій проводиться комерційними банками, а інші операції виконують валютні брокери (brokers).[19,c.44].

Брокери – це спеціалісти, які спрощують угоди між банками і замінюють прямі контакти між ними. 58% усієї торгівлі валютою в США відбувається на поточному (наявному) ринку, в основному міжбанківському.

Наступною за величиною категорією є обмінні, або своп (swap), ринки. Своп – це одночасно і поточна, і термінова угода. Серед інших основних валютних операцій варто назвати аутрайт форвард (outright forwards), тобто некомбіновані термінові угоди, опціони (options) і ф'ючерсні (futures) контракти.

Аутрайт форвард – це форвардний, або терміновий, контракт, не пов'язаний із поточним контрактом (spot transaction).

При розгляді валютних форвардних курсів зазвичай нараховується премія або скидка (дисконт) щодо спот-курсу. Угоди своп - це валютні операції, які поєднують операції спот і форвард, тобто купівля або продаж валюти на ближчу дату з одночасною контругодою на встановлений строк у майбутньому. Угоди своп можна виділити як:

- угода своп-репорт - це продаж інвалюти на умовах спот з одночасною купівлею на умовах форвард;

- угода своп-депорт - це купівля інвалюти за умовами спот з одночасним продажем на умовах форвард.[19,c.63].

Отже, укладення вищевказаних угод на міжнародних чи внутрішніх валютних ринках дозволяють банкові уникати валютного ризику при зміні валютних курсів. Крім цього, суб'єкти ринку можуть укладати угоди з опціоном чи ф'ючерсні угоди.