Формування необоротних активів методом оперативного та фінансового лізингу
11

- договори купівлі-продажу (при регулярній торгівлі такими активами) тощо.

Другим способом виконання робіт з оцінки є залучення до роботи фахівців-професіоналів з оцінки активів. Такими фахівцями (або фахівцем) можуть бути організації з оцінки - юридичні особи або фізична особа - оцінювач, що має відповідний сертифікат і ліцензію.

При виборі будь-якого варіанта організації оцінки треба мати на увазі, що прийняті на підприємстві рішення з оцінки активів матимуть законну силу тільки в тому разі, якщо вони відповідають рішенням власника. Власник або уповноважена ним особа (директор підприємства) як особа, відповідальна за організацію бухгалтерського обліку, встановлює порядок проведення оцінки на підприємстві - створення комісії з оцінки, її повноваження, затверджує акт оцінки, визначає функції бухгалтерії в проведенні оцінки тощо. Остаточне рішення щодо визнання результатів оцінки активів, навіть якщо її здійснює стороння організація, приймає власник підприємства.

Для відображення в обліку процедур з оцінки використовуються документи, що відповідають вимогам первинних документів, передбачених Законом України від 16.07.99 р. №996-XIV "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні". Заповнюється самостійний розпорядно-виконавчий документ з оцінки - акт оцінки (переоцінки) об'єкта (групи об'єктів) активів.

Виходячи з вимог П(С)БО і наявних нормативної і організаційної основ можна визначити порядок проведення оцінки активів на підприємстві (ініціатор проведення, об'єкти оцінки, основні операції тощо) [6,c.99].

Нормативну основу оцінки активів на підприємстві становлять чотири елементи:

1) існуюча в цей час база виконання робіт (характер діяльності, договори, технологія виконання робіт тощо);

2) діючі методичні рекомендації за оцінкою майна (Методика оцінки вартості майна під час приватизації, Порядок обліку, контролю, оцінки конфіскованого та іншого майна, Порядок експертної оцінки нематеріальних активів тощо);