Платіж у кредит
31

[21,c.91].

Розрахунки по відкритому рахунку передбачають, що експортер відвантажує на адресу покупця товар, надсилає йому відповідні документи та записує суму у дебет рахунку покупця. Цей рахунок відкривається не в банку, а ведеться підприємством-постачальником. Імпортер повинен оплатити одержані товари протягом заздалегідь обумовленого строку, при цьому він розпоряджається товарами на свій розсуд.

3. Інкасо означає операції, здійснювані банками на підставі одержаних інструкцій з документами, метою яких є таке:

- одержання акцепту або платежу залежно від угоди;

- видачі комерційних документів проти акцепту або проти платежу;

- видачі документів на інших умовах.

Документи, за якими здійснюються операції по інкасо, бувають такими:

- фінансові - документи, за якими здійснюються розрахунки за контрактом (переказні векселі, чеки, платіжні розписки або інші документи);

- комерційні - документи, що надають право власності на товар і супроводжують його (відвантажувальні документи, документи на право власності).

Існує два види інкасо:

1) чисте - означає інкасо фінансових документів, що не супроводжуються комерційними документами;

2) документарне - означає інкасо фінансових документів, що супроводжуються комерційними документами, або інкасо лише останніх документів [21,c.108].

У зовнішньоекономічній діяльності в основному використовують документарне інкасо, тому що воно краще захищає інтереси постачальника. Постачальник має бути впевнений, що комерційні документи потраплять до покупця лише після оплати продукції.