Розвиток місцевих бюджетів та їх роль у місцевих фінансах України
11

8

Бюджетний кодекс

Місцеві бюджети – бюджет Автономної

Республіки Крим, обласні, районні бюджети, бюджети районів у містах та бюджети

місцевого самоврядування, які забезпечують необхідними грошовими ресурсами

фінансування соціально економічних заходів, що здійснюються органами влади й

управління на відповідній території [3,c.235]

Фінансування

соціально-економічних заходів

9

Закон України

«Про місцеве

самоврядування в Україні»

Місцевий бюджет (бюджет місцевого самоврядування) – план утворення і використання фінансових ресурсів, необхідних для забезпечення функцій, повноважень місцевого самоврядування [4,c.4]

Забезпечення

повноважень місцевого самоврядування

10

Таким чином

Місцевий бюджет – це частина єдиної системи фінансів, яка представляє собою план (кошторис) доходів і видатків фондів

фінансових ресурсів, які формуються, розподіляються та перерозподіляються для забезпечення повноважень органів місцевого самоврядування, та фінансування соціально-економічних заходів.

 

 

 

Розглянувши визначення місцевих бюджетів, які дають провідні фахівці, і визначення, які зазначено в законодавчих актах, на нашу думку, можна стверджувати, що місцевий бюджет – це частина єдиної системи фінансів, яка являє собою план (кошторис) доходів і видатків фінансових ресурсів, які формуються, розподіляються та перерозподіляються для забезпечення повноважень органів місцевого самоврядування та фінансування соціально-економічних заходів.

Як економічна категорія, місцевий бюджет має певні, властиві лише йому особливості – зосередження певної частини національного доходу на рахунках територіальної одиниці та її подальше використання на задоволення економічних і соціальних потреб певної громади.

Місцеві бюджети займають одне з центральних місць в економічній системі кожної держави, їх роль і значення безпосередньо зумовлені типом економічної системи, обраними цілями та пріоритетами суспільного розвитку [9,c.70].

Питання удосконалення процесу формування доходів місцевих бюджетів та пошук резервів їх збільшення є надзвичайно актуальним в умовах розширення повноважень, якими наділяються органи місцевого самоврядування. Протягом останніх років в Україні спостерігається негативна тенденція до зменшення частки власних доходів у структурі