Розвиток місцевих бюджетів та їх роль у місцевих фінансах України
51

Висновки

 

 

Отже, економічна сутність місцевих бюджетів виявляється у формуванні грошових фондів, які є фінансовим забезпеченням діяльності місцевих рад і місцевих державних адміністрацій, та використанні цих фондів на фінансування, утримання й розвиток соціальної інфраструктури, місцевого господарства тощо. Місцеві бюджети - це форма впливу місцевого самоврядування на економічні й соціальні процеси в державі. Активний вплив місцевого самоврядування на формування нових суспільних відносин можливий лише в тому разі, якщо воно матиме у своєму розпорядженні достатню кількість фінансових ресурсів. Згідно з чинним законодавством органи місцевого самоврядування в межах своєї компетенції самостійно розробляють, затверджують і виконують місцеві бюджети.

З введенням в дію Податкового кодексу України структура місцевих податків і зборів кардинально змінилася. Найбільш вагомим внеском до місцевої скарбниці можна вважати податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Місцевим бюджетам на нього можна не розраховувати тільки з 01.01.2013 року.

Значно розширився перелік неподаткових надходжень місцевих бюджетів, яким таки дозволили вільно розпоряджатися своїм майном. Передали до місцевих бюджетів також податок на прибуток підприємств і фінансових установ комунальної власності та платежі за спеціальне використання природних ресурсів місцевого значення. Вагомим можна вважати тільки податок на прибуток підприємств. Крім того, досі не зміненим залишається система розподілу міжбюджетних трансфертів, яка зовсім не стимулює місцеві бюджети розширювати свою дохідну базу. Але вищеназвані зміни можуть стати саме тими, які зможуть збільшити частку адміністративно-територіальних одиниць, які здатні прогодувати самі себе.

До головних проблем місцевого оподаткування в Україні слід віднести такі, як: