Розвиток місцевих бюджетів та їх роль у місцевих фінансах України
13

Житомирської області від бюджету вищого рівня [10,c. 58].

В ході економічних реформ в Україні відбувся перерозподіл частини повноважень і відповідальності між рівнями влади. Але при цьому обсяг фінансових потоків, які визначаються взаємними розрахунками між бюджетами, як представлено вище, майже не скоротився в порівнянні з колишньою системою виконання єдиного консолідованого бюджету країни, що відрізнявся високим ступенем централізації управління. Майже 60% від доходів місцевих бюджетів УРСР у 1980-х роках формувалося за рахунок двох джерел – податку з обороту та платежів державних підприємств і організацій з прибутку. В цілому за рахунок закріплених податків і доходів формувалося приблизно 1/3 сукупних надходжень до місцевих бюджетів, бюджетні трансферти становили 1/5, решта надходжень – це регулюючі податки [18,c. 177].

Отже, підводячи підсумки дослідження економічної сутності бюджету, можна відзначити, що розвиток фінансів місцевого самоврядування можна розподілити на п’ять основних етапів. Розбудова місцевих фінансів України потребує, на сьогодні, використання зарубіжного досвіду та минулих досягнень. Місцевий бюджет – це частина єдиної системи фінансів, яка представляє собою план (кошторис) доходів і видатків фінансових ресурсів, які формуються, розподіляються та перерозподіляються для забезпечення повноважень органів місцевого самоврядування і фінансування соціально-економічних заходів.

 

1.2 Місцеві бюджети як визначальна ланка місцевих фінансів

 

 

З огляду на сучасні тенденції відносно децентралізації управління фінансовими ресурсами держави актуальності набуває повнота визначення ролі та значення місцевих бюджетів в структурі місцевих фінансів. Місцеві бюджети виступають не тільки основним фінансовим інститутом в фінансовій системі органів місцевого самоврядування, а й займають центральне місце в економічній системі кожної держави. Так, в місцевих бюджетах акумульовано більше ніж 70% від загального обсягу фінансових ресурсів, що знаходяться у розпорядженні органів місцевої влади. Крім того, місцеві бюджети є найбільшою складовою бюджетної системи держави, вони також займають вагоме місце в перерозподілі валового національного продукту, здійсненні