Розвиток місцевих бюджетів та їх роль у місцевих фінансах України
15

Переходячи безпосередньо до аналізу питання, пов’язаного з місцевими бюджетами в Україні, необхідно зауважити, що важливість та значимість організації місцевих бюджетів призвела до того, що система даних фінансових інститутів існує в усіх країнах світу. В той же час, становлення, розвиток і функції місцевих бюджетів кожної окремої країни зумовлені наявністю певних національних, політичних, економічних, правових та інших чинників.

Таким чином, визначаючи особливості системи місцевих бюджетів в Україні, зазначимо, що основні права, обов’язки та принципи місцевих органів влади щодо формування, розподілу та використання фінансових ресурсів акумульованих в місцевих бюджетах передбачені Конституцією України, законом України «Про місцеве самоврядування в Україні» та Бюджетним та Податковим кодексом України.

Отже, основуючись на положеннях Бюджетного кодексу України [2,c.74] та характерних особливостей адміністративно-територіального поділу загальну структуру вітчизняної бюджетної системи можна представити за допомогою наступного рисунку (рис. 1.2). Таким чином, на основі даних рисунка, можна зазначити, що бюджетна система України як унітарної держави складається з конкретно визначених двох ланок – державного та місцевих бюджетів.

Склад та структура місцевих бюджетів України, показує особливості територіального устрою держави та специфіку функціонування місцевого самоврядування в ній. Так, до місцевих бюджетів в Україні належать республіканський бюджет Автономної Республіки Крим, обласні, міські бюджети міст Києва та Севастополя, районні, міські, районні в містах, селищні та сільські бюджети. Особливий статус, який надано двом містам