Розвиток місцевих бюджетів та їх роль у місцевих фінансах України
45

Проведене дослідження дало можливість зробити висновки, що вдосконалення системи управління видатками місцевих бюджетів також необхідно здійснювати на основі впровадження диференційованих нормативів і стандартів, що враховують особливості та інтереси окремих територій, формування нормативно-правової бази, забезпечення фінансової самостійності територіальних громад.

Невід’ємним інструментом управління бюджетним процесом як на загальнодержавному, так і на місцевому рівні, є державний фінансовий контроль, удосконалення якого також входить до кола пріоритетних завдань підвищення ефективності формування та використання коштів місцевих бюджетів.

Фінансовий контроль являє собою функцію управління своєю активною позицією, яка проявляється не тільки у виявленні відхилень від нормативних величин, а й у використанні результатів контролю для підтримання динамічної рівноваги всієї системи управління за допомогою прийняття обґрунтованих управлінських рішень [23, c.122].

Отже, удосконалення регулювання місцевих бюджетів має бути спрямоване на розв’язання таких основних завдань:

- підвищення відповідальності місцевих органів влади за ефективне використання фінансових ресурсів;

- формування дієвих важелів стимулювання діяльності місцевих органів влади, спрямованої на забезпечення розвитку власної дохідної бази місцевих бюджетів;

- оптимізація структури видатків місцевих бюджетів;

- посилення контролю за ефективним використанням фінансових ресурсів, що акумулюються в місцевих бюджетах.