Дохідна частина місцевих бюджетів в сучасних умовах розвитку
15

 

1.3 Система формування дохідної частини місцевих бюджетів за Податковим кодексом

 

 

Податковий кодекс України був ухвалений 2 грудня 2010 року. Разом з ним повністю змінилася система формування дохідної частини місцевих бюджетів. Адже замість двох податків та 15 зборів, які повністю відміняються, тепер існують один податок і три збори. Щоправда, Податковий кодекс не відміняє дію Бюджетного кодексу, за яким дохідну частину місцевих бюджетів, крім місцевих податків і зборів, формують ще й деякі загальнодержавні податки.

Головна складова всіх бюджетів – це статті доходів і видатків. Доходи розподіляються на три групи: міжбюджетні трансферти, власні доходи й закріплені доходи на довгостроковій основі згідно із законодавством. Власні доходи надходять від місцевих податків і зборів, доходів від майна, яке перебуває в комунальній власності [5, с.48]. Як уже зазначено, за Податковим кодексом існують один податок і три збори. Але це було не завжди.

До прийняття Податкового кодексу діяв Декрет Кабінету Міністрів України «Про місцеві податки та збори» № 56-93 від 20.05.1993 року.

За ним існували такі збори:

- готельний збір у розмірі 20% вартості найманого житла;

- збір за паркування автотранспорту в розмірі 3% оподатковуваного податком мінімуму;

- ринковий збір у розмірі 20% для громадян, що реалізують продукцію, і 3% мінімальної за робітної плати для юридичних осіб;