Дохідна частина місцевих бюджетів в сучасних умовах розвитку
7

Розділ 1. Теоретичні засади формування дохідної частини місцевих бюджетів

 

1.1 Поняття та класифікація доходів місцевих бюджетів

 

 

Місцеві бюджети відіграють надзвичайно велику роль у формуванні та використанні державного бюджету. Формуються доходи від податкових чи неподаткових надходжень юридичних та фізичних осіб, які зосереджуються у місцевому бюджеті. Їх формування вимагає пошуків нових форм і методів планування податків, зборів та інших платежів, щоб збагатити не тільки місцеві бюджети, а й державний за рахунком місцевих. Місцеві бюджети в сучасних умовах є одним із джерел задоволення життєвих потреб населення. Більшість державних видатків, насамперед соціального спрямування, фінансуються з місцевих бюджетів. Це, передусім, виплати із соціального захисту та соціального забезпечення населення, утримання закладів соціально-культурної сфери, видатки на розвиток місцевого господарства.

Доходи місцевих бюджетів є основою фінансового стану органів місцевого самоврядування та основною складовою для розвитку територіальної одиниці про яку йде мова. Від зміцнення місцевих бюджетів залежить їх подальша фінансова незалежність від державного бюджету. Основою доходів місцевого бюджету в Україні є державні податки, які зараховуються до бюджетів відповідного рівня за допомогою відповідних відрахувань. Доходи бюджетів різних рівнів - це частина централізованих фінансових ресурсів, що вилучаються у фізичних і юридичних осіб та акумулюються державою для виконання властивих їй функцій. Вони відображають економічні відносини між державою та юридичними і фізичними особами в процесі формування доходів фінансових ресурсів, які надходять у розпорядження органів державної влади і державного управління.

Склад доходів Державного бюджету визначається Бюджетним кодексом України та Законом «Про Державний бюджет» на відповідний рік. Державний бюджет України (зведений бюджет) поділяється на дві складові: загальний фонд і спеціальний фонд. Доходи загального фонду бюджету включають такі його складові, які призначені для забезпечення фінансовими ресурсами загальних видатків держави і не мають конкретного спрямування. До спеціального фонду бюджету України відносяться лише ті з них, що призначені для фінансування конкретних заходів [