Дохідна частина місцевих бюджетів в сучасних умовах розвитку
55

3. Бюджетна децентралізація в цілому позитивно впливає на ВВП, але лише до певної межі, після якої вона не є економічно ефективною. При збільшенні рівня бюджетної децентралізації до цієї межі в унітарній країні ВВП держави зростає, а у федеральній країні – ВВП зростає лише при збільшенні рівня децентралізації на рівні міст, сіл та селищ, а не на рівні округів, штатів чи республік.

4. Необхідно вдосконалити фінансові взаємовідносини між органами місцевого самоврядування різних рівнів у бюджетній сфері за рахунок регулювання центральною владою міжбюджетних взаємовідносин та джерел доходної частини місцевих бюджетів на основі економіко-математичних прогнозів; чіткого розподілу функцій і відповідальності між місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування.

5. Оптимізовано процес організації формування доходів місцевих бюджетів у частині визначення неефективних ланок в управлінні місцевими бюджетами, чіткого розмежування повноважень між різними рівнями органів місцевого самоврядування та звільнення місцевих бюджетів від невластивих видатків. Для підвищення ефективності для держави необхідно переглянути функції районних органів місцевого самоврядування з метою усунення дублювання ними функцій обласних органів місцевого самоврядування.

6. Для реального збільшення доходів місцевих бюджетів і виконання ними необхідних функцій необхідно залучити досвід реструктуризації місцевої економіки в умовах України, запропонувавши модель розвитку місцевої економіки на основі послідовного розвитку галузей господарства на місцевому рівні.