Розвиток комерційної діяльності в Україні
13

Ускладнення взаємовідносин між рітейлерами та постачальниками продукції у розрахунках за поставлені товари сприяло у 2012 році часткової переорієнтації виробників та постачальників на інші канали збуту своєї продукції (дискаунтери, «магазини біля дому», лінійна роздрібна торгівля, ринки, електронна комерція тощо). Крім того, ряд підприємств-виробників розпочали створення мереж власних (фірмових) магазинів або розширення існуючих. Одними з основних переваг фірмової мережі є: зменшення витрат, пов’язаних зі сплатою оренди, можливість зниження відпускних цін кінцевого споживання, додаткова реклама продукції тощо.

Протягом 2012 року в цілому у асортименті продукції мереж спостерігалась тенденція до збільшення продажів товарів низького й середнього цінових сегментів та продукції українського виробництва, а також до скорочення у товарних портфелях частки низькорентабельної продукції. Крім того, слід зазначити, що великі оператори ринку почали активізацію зі збільшення обсягів продажу продукції «private label». Більшість операторів у виробництві продукції під власною торговою маркою використовують послуги з аутсорсингу. При цьому деякі оператори мають власні цеха та потужності для виробництва продукції, але це не завжди економічно доцільно, тому що великі виробники за рахунок наявності виробничих потужностей та належних технічних умов мають можливість виробляти більш якісну та конкурентоспроможну продукцію. Ціни на товари власного виробництва у середньому на 15-20% нижче аналогів, при цьому частка продукції «private label» у загальному асортименті національних мереж залишається значно нижче, ніж у європейських операторів.

Учасники ринку, що працюють в різних торговельних форматах, у 2012 році зосередяться на утриманні наявних позицій, на оптимізації товарних портфелів. Крім того, агентство «Кредит-Рейтинг» очікує, що у 201