Розвиток комерційної діяльності в Україні
3

1.1 Розвиток роздрібної торгівлі в Україні

 

 

Торгівля є однією з небагатьох галузей економіки, зайнятих безпосередньо обслуговуванням населення. Тому її ефективний розвиток багато в чому визначає соціальний клімат у суспільстві. Разом з тим, період переходу до ринкових відносин поставив її у досить несприятливе економічне становище. Торгівля безпосередньо відчуває на собі всю гостроту кризи: різке падіння обсягів виробництва, лібералізацію цін, зниження грошових доходів населення тощо.

При цьому під торговельним підприємством традиційно розуміють основну ланку сфери товарного обігу, яка володіє господарською та юридичною самостійністю, здійснюючи просування товарів від виробників до споживачів шляхом купівлі-продажу та реалізуючи власні інтереси на основі задоволення потреб людей, представлених на ринку. Основною ознакою торговельного підприємства є статус юридичної особи, здійснення закінченого циклу торгового процесу, починаючи від закупівлі і закінчуючи продажем товарів із метою одержання прибутків.

Роздрібна торгівля є сферою підприємницької діяльності з продажу товарів та послуг на підставі усного чи письмового договору купівлі-продажу безпосередньо кінцевим споживачам для їх власного некомерційного споживання. До торговельних підприємств у сфері роздрібної торгівлі належать різноманітні за масштабами торговельної діяльності (за обсягами товарообороту і територіального охоплення) підприємства, комерційні структури, засновані на приватній, державній або колективній власності, великі універсальні і спеціалізовані магазини, які перебувають на повному господарському розрахунку, а також споживчі товариства, роздрібні торгові об'єднання, дрібні торговельні об'єкти зі статусом юридичної особи і т.п.

Крім цих підприємств, роздрібну торгівлю здійснюють в Україні також підприємства ресторанного господарства, промислові, транспортні та інші неторгові підприємства, які реалізовують товари населенню безпосередньо через касу підприємств, підприємці – фізичні особи, а також власні торговельні (закупівельно-торговельні) підприємства ринків і залучені торговельні підприємства, які діють на продовольчих, речових та змішаних ринках. Суб'єкти сфери товарного обігу і, зокрема – торгівлі товарами споживчого призначення, постійно видозмінюються, трансформуються, максимально пристосовуються до конкурентного середовища; лібералізація комерційної діяльності та глобалізація міжнародної торгівлі породжують принципово нові форми і види суб'єктів даної сфери, серед яких можна виділити віртуальні магазини в системі електронної комерції, транснаціональні торгові компанії тощо.