Оцінка вартості капіталу акціонерного товариства. Венчурний капітал
9

3. Активи компанії А безвідносно до імені та репутації фірми на ринку можуть бути продані за 450 тис. дол. Проте, оскільки фірма А має відмінну репутацію і відома не тільки на національному, а й на міжнародному ринках, за її активи пропонують 700 тис. дол.

У цьому разі ринкова оцінка власного капіталу, або ринкова цінність фірми, дорівнює 250 тис. дол. (700 - 450) і залишається додатною величиною лише завдяки гудвілу, який можна визначити як різницю між ринковою вартістю активів фірми А та такої самої фірми, але абсолютно невідомої на ринку.

Поняття ринкової капіталізації тісно пов'язане з попередніми і визначається як ринкова вартість акції, помножена на загальну кількість розміщених акцій. Ринкова капіталізація є більш чи менш точним вираженням ринкової оцінки власного капіталу. На високорозвинених фінансових ринках, де постійно проводять оцінювання кожної корпорації і визначають тенденції ринку так звані «лідери ринку» - інвестиційні, страхові компанії, пенсійні фонди, комерційні банки, рейтингові агентства, ринкова капіталізація є досить точним наближенням до ринкової оцінки корпорації. На ринках, що перебувають у стадії формування, ці величини можуть суттєво відрізнятись.

 

1.2. Венчурний капітал

 

 

У сучасних умовах активізація інноваційних процесів підприємства потребує пошуку нових джерел фінансових ресурсів. Джерелами капіталу, як відомо, можуть бути державні асигнування, кредитні кошти фінансово-кредитних установ, фінансові кошти населення, внутрішні та зовнішні інвестиції, кошти, які залучені за допомогою випуску цінних паперів, ріст капіталізації підприємств реального сектору економіки тощо.

Як свідчать дослідження, практика залучення коштів підприємствами шляхом емісії цінних паперів та розміщення їх на фондовому ринку в Україні розвинута не достатньо.