Соціальний супровід сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах
18

проблем сім’ї здійснюється шляхом надання різних видів матеріальної та психологічної допомоги, соціальних послуг, консультування, захисту інтересів клієнта сім’ї в органах державної влади. Соціальний супровід – це вид соціальної роботи з особою та сім’єю, які опинилися в складних життєвих обставинах, наслідки яких вони не можуть подолати самостійно, що передбачає надання комплексної індивідуальної соціальної допомоги.

Cуб’єктом соціальної роботи виступають спеціалісти центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, об’єктом – окрема особа або сім’я, які опинилися у складних життєвих обставинах. Основна мета реалізації соціального супроводу – вихід сім’ї або особи зі складних життєвих обставин, наслідки яких вона не в змозі подолати самостійно.

 

 

1.2 Загальна характеристика сімей, які опинились в складних життєвих обставинах

 

Сучасна сім’я, на сьогоднішній день, опинилась у важких умовах. Суспільство повинно непокоїти, до яких наслідків призведе її кризовий стан, як він впливатиме на сімейні відносини, особливо, в різних типах сімей у складних життєвих обставинах, а саме на виховання в них дітей.

Деформація особистості під впливом сім’ї, її психологічна неврівноваженість починається з раннього дитинства. Саме на цій стадії під впливом несприятливих, іноді випадкових, інколи здається незначних факторів, виникають шкідливі для подальшого розвитку ціннісні переконання. На відміну від суспільного, сімейне виховання засноване на почуттях любові, взаємної поваги. Саме вони визначають моральну атмосферу сім’ї, взаємовідносини її членів, супроводжуючи людину з народження і до дорослості. Якщо ж в сім’ї немає гармонії почуттів, якщо не створена моральна атмосфера, якщо дорослим властиві „низькі людські пристрасті, то розвиток особистості утруднюється, сімейне виховання з беззаперечно позитивного стає негативним фактором формування особистості