Соціальний супровід сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах
2

стандарти та державні соціальні гарантії», «Про звернення громадян», «Про інформацію».

На даний час цією проблемою займались такі вітчизняні дослідники як В. М. Буянов, І. М. Іванцова, І. М. Клемантович, А. О. Плоткін, М. М. Трубавіна, Т. С. Целуйко, а також закордонні дослідники Е. Ейдеміллер, М. Пауль, В. Юстіцкис та ін. Питання теорії та методики підготовки соціальних працівників з такими сім’ями знайшли своє місце у роботах М. Галагузової, О. Дубасенко, І. Звєрєвої, А. Козлова, С. Харченко та ін. Значна кількість досліджень присвячена підготовці фахівців соціально-педагогічної, соціально-психологічної роботи (С. Архіпова, Л. Гуслякова, Б. Келасьєва, І. Козубовська, Г. Лактіонова, Л. Міщік, В. Поліщук, В. Сластьоніні, С. Тетерський, В. Фонін, С. Чистякова).

Актуальність обраної теми полягає в тому що за цих обставин, коли у суспільстві спостерігається тенденція збільшення сімей у складних життєвих обставинах (з різними видами неблагополуччя), від спеціалістів соціальних служб вимагається досконале володіння технологіями соціально-педагогічної  та соціально-психологічної роботи з цією категорією клієнтів, уміння врегульовувати негативні процеси у сім’ї специфічними методами і засобами впливу, адекватними індивідуальним особливостям випадків, з якими доводиться працювати. Відповідо до цього нами обрано тему кваліфікаційної роботи «Соціальний супровід сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах».

Об’єкт дослідження: соціальний супровід сімї, яка опинплися у складних життєвих обставинах.

Предмет дослідження: шляхи вдосконалення соціального супроводу сімей у складних життєвих обставинах.

Мета дослідження: розробити та теоретично обґрунтувати шляхи вдосконалення соціального супроводу сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах.