Соціальний супровід сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах
36

осередництво в наданні гуманітарної допомоги тощо.

Таким чином, сім’ї у складних життєвих обставинах мають низький соціальний статус в якій-небудь із сфер життєдіяльності чи в декількох одночасно, вони не справляються з покладеними на них функціями, їх адаптивні здібності суттєво знижені, процес сімейного виховання дитини здійснюється повільно, не результативно.

До неблагополучних сімей відносять: де батьки алкоголіки, наркомани, ведуть аморальний спосіб життя, вступають в конфлікт з морально-правовими нормами суспільства; сім’ї зі стійкими конфліктами між батьками і дітьми; неповні сім’ї; зовні благополучні сім’ї, які систематично припускаються серйозних помилок, прорахунків у сімейному вихованні через низьку педагогічну культуру та неосвіченість (сім’ї, де взаємостосунки з дітьми носять формальний характер; де відсутня єдність вимог до дитини, має місце бездоглядність, надмірна батьківська любов, надмірна суворість у вихованні, застосування фізичних покарань, сім’ї «нових українців» та ін.). Основні причини таких неблагополучних сімей це – економічні, психологічні, соціальні та педагогічні.

 

 

Висновки до першого розділу

 

 

Соціальний супровід є найважливішим компонентом соціальної діяльності, суть якого в посиленні позитивних і нейтралізації негативних тенденцій в житті і діяльності клієнта. Соціальний супровід, як вид соціальної роботи, що базується на впровадженні комплексного індивідуального підходу до вирішення проблем сім’ї здійснюється шляхом надання різних видів матеріальної та психологічної допомоги, соціальних послуг, консультування, захисту інтересів клієнта сім’ї в органах державної влади