Створення інтернет-магазину товарів легкої промисловості засобами PHP та MySQL
17

(раніше акронім розшифровувався як "Personal Home Page Tools»[17]). Спочатку PHP створювався як надбудова над Perl для полегшення розробки веб-сторінок.

У області програмування для Інтернет, PHP ­– одна з найпопулярніших скриптових мов (разом з JSP, Perl і мовами, що використовується в ASP.NET) завдяки своїй простоті, швидкості виконання, багатій функціональності і розповсюдженню вихідних кодів на основі ліцензії PHP[18]. PHP відрізняється наявністю ядра і модулів: для роботи з базами даних, сокетами, динамічною графікою, криптографічними бібліотеками, документами формату PDF і т.п. Будь-хто може розробити своє власне розширення і підключити його. Існують сотні розширень, проте в стандартне постачання входить лише декілька десятків тих, що добре зарекомендували себе. Інтерпретатор PHP підключається до веб-серверу або через модуль, створений спеціально для цього сервера (наприклад, для Apache або IIS), або як CGI програми[30].

Крім цього, PHP може використовуватися для вирішення адміністративних завдань в операційних системах UNIX, GNU / Linux, Microsoft Windows, Mac OS X і AmigaOS. Проте в такій якості він не набув поширення, віддаючи пальму першості Perl, Python і VBScript.

В даний час PHP використовується сотнями тисяч розробників. Близько 20 мільйонів сайтів повідомляють про роботу з PHP, що складає більше 20%  доменів Інтернет.

У 1994 році данський програміст Расмус Лердорф (Rasmus Lerdorf) написав набір скриптів на Perl / CGI для публікації і обліку відвідувачів його онлайн-резюме, які обробляли шаблони HTML документів. Лердорф назвав набір Personal Home Page (Особиста Домашня Сторінка). Незабаром функціональності і швидкості Perl ­– інтерпретатора скриптів ­– перестало вистачати, і Лердорф написав на мові C новий інтерпретатор шаблонів PHP / FI (англ. Personal Home Page / Forms Interpreter ­– «Особиста Домашня Сторінка / Інтерпретатор Форм»). PHP / FI включав базову функціональність