Розвиток автоматизації
3

 

1ЗАГАЛЬНА ЧАСТИНА

 

1.1  Короткий опис будови та роботи об’єкта автоматизації та технологічного процесу котла КВГ 65/150

 

Комплекс обладнань, розташованих у спеціальних приміщеннях, призначених для одержання теплової енергії у вигляді пари або гарячої води, називається котельною установкою. По призначенню їх підрозділяють на опалювальні, виробничі, виробничо-опалювальні й енергетичні, а по масштабу обслуговування — на індивідуальні (місцеві), групові, квартальні й районні.

Котельні, призначені для вироблення тепла у вигляді пари або гарячої води, використовуваних для опалення, гарячого водопостачання й вентиляції житлових, комунально-побутових і адміністративних будинків, називаються опалювальними. У виробничих котельнях пара і гаряча вода використовуються винятково для технологічних потреб виробництва; у виробничо-опалювальних частина вироблюваного тепла йде на технологічні потреби, а решта — для опалення, гарячого водопостачання й вентиляції житлових і адміністративних будинків; в енергетичних — вироблювану пару застосовують для одержання електричної енергії, а гаряча вода — для теплопостачання й вентиляції.

Індивідуальні котельні розміщаються в основному у вбудованих житлові або комунально-побутових і рідше в окремо стоячих будинках і обладнаються водогрійними котлами з температурою нагрівання води до 115°С або паровими котлами з тиском насиченого пари до 0,7 кгс/мм 2 (0,07 Мпа). Ці котельні постачають теплом або гарячою водою одне або кілька будинків. У зв'язку з тим, що ці котельні неекономічні, будівництво їх допускається тільки в тих районах, де відсутнє централізоване теплопостачання і гаряче водопостачання від великих районних котелень і ТЭЦ.