Фізико-хімічні основи нанесення покриттів
3

2. За допомогою програми отримати дані, побудувати та проаналізувати графік залежності питомої теплоємності плазмового струменя від його середньомасової температури на зрізі сопла плазмотрона при заданих значеннях електричної потужності (ступінь однократної іонізації 0,95).

3. За допомогою програми отримати значення залежності швидкості плазмового струменя на зрізі сопла плазмотрона від середньомасової температури для таких витрат плазмотвірного газу Vг, м3/с: 310–4; 410–4; 510–4 та 610–4; побудувати та проаналізувати графіки отриманих залежностей.

4. Розрахувати середньомасову температуру плазмового струменя на зрізі сопла плазмотрона за питомим внеском енергії при заданих значеннях електричної потужності; побудувати графіки залежності середньомасової температури плазмового струменя на зрізі сопла плазмотрона, значення якої отримано за цією методикою та за методикою, що основана на законі збереження енергії від заданих значень електричної потужності; проаналізувати їх і дати пояснення щодо причин розбіжності значень.

5. Дати порівняльну характеристику фізико-хімічних процесів, які відбуваються при плазмовому напилюванні порошків із металічних сплавів інертними газами і повітрям та проаналізувати їх вплив на фізико-механічні властивості покриттів.

Вихідні дані:

Варіант 311.  Плазмотвірний газ – Азот. Тип плазмотрона–  ПН–14М; WР= 7300 Вт; Р= 405200 Па; VГ= 0,0003 м3/с.