Активність матриксної металопротеїнази-2 в сироватці крові хворих на гемобластози
42

Слід відзначити, що лікування множинної мієломи алкеранами та гормональними препаратами, лікування неходжкінської лімфоми та гострого лейкозу  хіміопрепаратами та цитостатиками призводило до максимального зниження активності матриксної металопртеїнази-2. 

Взагалі, збільшення активності матриксної металопротеїнази-2 можна пояснити з одного боку експресією гена, що кодує даний фермент, що було показано іншими дослідниками [Davidson et al., 2002Zheng et al., 2002].  З іншого боку відомо, що активність металопротеїназ регулюється їх ендогенними інгібіторами родини тканинних інгібіторів [Durkan et al., 2001]. Дисбаланс цих компонентів може бути асоційований із збільшенням інвазивності та розвитком малігнізірованного  фенотипу клітин і може знаходитися під гормональним контролем [Rochefort et al., 2001].

Аналіз отриманих результатів свідчить про те, що визначення активністі матриксної металопротеїнази-2 не може бути використано  для диференційної діагностики гемобластозів. Подальші дослідження необхідно сконцентрувати на визначенні активності матриксної металопротеїнази-2 за злоякісного процесу, що  є перспективним як для первинної діагностики гемобластозів, так і для моніторингу післялікувального періоду та прогнозуванні перебігу хвороби.