Конституція України- як основний закон держави
13

діяльності став підготовлений проект конституції від 20 березня 1996 року. Проте політичні сили в парламенті не були задоволені змістом цього документа, тому для його доопрацювання Верховна Рада України 5 травня 1996 року створила Тимчасову спеціальну комісію. Спільними зусиллями спеціальної комісії та Верховної Ради України став підготовлений новий конституційний законопроект, винесений на голосування в парламенті.

Верховна Рада України 28 червня 1996 року прийняла Конституцію України, яка була офіційно оприлюднена 14 липня 1996 року.

Прийняття Конституції незалежної і суверенної Української держави було непересічною суспільно-­політичною подією.

Ця Конституція, як зазначали  В. Тацій та Ю. Тодика, стала «фундаментальною основою для формування в державі власне національної правової системи романо­германського типу з усіма притаманними їй якісними характеристиками. Більше того, на їхнє переконання, Конституція є актом не лише держави, а й суспільства, його державно­правовою моделлю, чинником забезпечення законності та правопорядку, стабільності інститутів влади, необхідною умовою становлення правової державності, що ґрунтується на пануванні права» [28, с.3].