Конституція України- як основний закон держави
41

3.3. Реалізація Конституції в повсякденному житті

 

У повсякденному житті Конституція України реалізується головним чином через правовий зв'язок держави і громадян, тобто через їх взаємні права та обов'язки. Основні з цих прав, свобод та обов'язків виписані в розділі ІІ Конституції України, але згідно зі статтею 22 вони не є вичерпними та їх зміст не може бути звуженим.

Конституція України закріплює зобов’язання щодо поваги та додержання норм не тільк її самої але й до законодавства в цілому, яке являє собою закріплені вимоги держави щодо моделі поведінки всіх осіб, які перебувають на території України або лише до українських громадян, незалежно від місця їх перебування. І в причину своєї універсальності норми Конституції України – повинні дотримуватися усіма, без виключень, а особливо органами державної влади на державному і регіональному рівнях, так і органами місцевого самоврядування [23, с. 232].

Держава для реалізації конституції в повсякденному житті створила відповідні органи, чим започаткували розвиток України як самостійної, соціальної, правової держави, а також створила умови для розвитку Української нації. Цими органами є : суди, місцеве самоврядування, державні адміністрації тощо.

Громадяни реалізують Конституцію користуючись своїми основними правами та виконуючи обов'язки перед Українською державою.

Так, згідно статті 27, "кожен невід'ємне має право на життя. Обов'язок держави – захищати життя людини". [1]. Для захисту цього права особа, при його порушенні звертається до суду, який створений державою з цією метою, і суд призначає відповідальність за порушення цього права.

Стаття 36 Конституції України гарантує свободу об'єднання в політичні партії. А Громадяни, вступаючи у політичні партії реалізують своє право на здійснення безпосередньо через органи державної влади управління