Конституція України- як основний закон держави
43

Що ж до обов'язків, які зазначені в статтях 65, 66, 67, 68 Конституції України. Цими обов'язками є: захист Вітчизни, сплата податків, дотримання Конституції та законів, не заподіяння шкоди природі. Ці обов'язки здійснюються на вимогу держави і мають виконуватись неухильно.

Проте не можна говорити, що всі права та обов'язки та права, які визначені в Конституції виконуються беззаперечно.

При їх виконанні існують проблеми як з боку держави так і з боку суспільства. З боку держави не виконуються певні обов'язки щодо забезпечення виконання прав особи, а суспільство не виконує свої обов'язки. Наприклад, щодо сплати податку або дотримання Конституції та інших законів держави.

Тож для того щоб повністю реалізувати положення конституції необхідно забезпечити умови для ї реалізації, підготувати суспільство до вимог, що поставить перед ним держава при реалізації Конституції, для реалізації їх взаємних прав свобод та обов'язків.

Досвід зарубіжних країн показує, що найефективніше ця взаємодія відбувається між правовою державою та громадянським суспільством.

Тобто такою державою, яка створена для суспільства, для захисту його інтересів прав та свобод; і такого суспільства, яке здатне ефективно взаємодіяти з органами державної влади, впливати на їх рішення, здійснювати покладені на нього державою функції.

В Українській державі норми, які регулюють розвиток цих явищ закладені в Конституції, але не практиці ще майже не реалізуються через знову ж таки неготовність влади віддати свої певні повноваження народу, та неготовність суспільства прийняти та виконувати ці повноваження, впливати на рішення державної влади.

Для формування правової свідомості громадян і для розбудови України, як правової держави необхідно підвищувати роль Конституції як Основного Закону держави і суспільства. У суспільній практиці, в свідомості людей слід виховувати повагу до Конституції, до закону як фундаментальних