Заборона необґрунтованої відмови у прийнятті на роботу: перспективи і існування
33

 

стрів України.
Не можуть бути обраними або призначеними на посаду в державному органі та його апараті особи, які:

  • визнані в установленому порядку недієздатними;
  • мають судимість, що є несумісною із зайняттям посади;
  • у разі прийняття на службу будуть безпосередньо підпорядковані або підлеглі особам, які є їх близькими родичами чи свояками;
  • в інших випадках, установлених законами України.

Особа, яка претендує на зайняття посади державного службовця третьої — сьомої категорій, подає за місцем майбутньої служби відомості про доходи та зобов’язання фінансового характеру, у т. ч. і за кордоном, щодо себе і членів своєї сім’ї. Особа, яка претендує на зайняття посади державного службовця першої і другої категорій, повинна подати також відомості про належні їй та членам її сім’ї нерухоме та цінне рухоме майно, вклади в банках і цінні папери.

 

Державний службовець не має права виконувати роботу на умовах сумісництва, крім наукової, викладацької, творчої діяльності, а також медичної практики.

Ст. 5 Закону України «Про боротьбу з корупцією» від 05.10.1995№ 356/95-ВР

Робота у господарському товаристві

Підприємці мають право укладати з громадянами трудові договори, в тому числі контракти.
Посадовими особами господарського товариства не можуть бути особи, службову або іншу діяльність яких визнано Конституцією України та законом несумісною з перебуванням на цих посадах, а також особи, яким перебування на відповідних посадах заборонено рішенням суду.

Ст. 46, 89 Господарського кодексу України

Наприклад, члени Кабінету Міністрів України, керівники центральних та місцевих органів виконавчої влади не мають права суміщати свою службову діяльність з іншою роботою, крім викладацької, наукової та творчої у позаробочий час, входити до складу керівного органу чи наглядової ради підприємства, що має на меті одержання прибутку.

Ст. 120 Конституції України

Наукова діяльність

Науковий працівник може виконувати науково-дослідну, науково-педагогічну, дослідно-конструкторську, дослідно-технологічну, проектно-конструкторську, проектно-технологічну, пошукову, проектно-пошукову роботу та (або) організовувати виконання зазначених робіт у наукових установах та організаціях, вищих навчальних закладах ІІІ–ІV рівнів акредитації, лабораторіях підприємств.
Науковий працівник має також право займатися викладацькою та підприємницькою діяльністю.
Прийняття на роботу наукових працівників здійснюється на основі конкурсного відбору.
Керівник наукової установи, як правило, обирається таємним голосуванням на зборах колективу наукових працівників на визначений статутом (положенням) наукової установи термін і затверджується власником наукової установи або уповноваженим ним органом, якщо інше не передбачено статутом (положенням) наукової установи.
Керівники структурних підрозділів наукової установи обираються на посади на конкурсних засадах у порядку, встановленому статутом (положенням) цих установ

Ст. 6, 7 Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» від 13.12.1991№ 1977-XII

Освітня діяльність

Педагогічною діяльністю можуть займатися особи з високими моральними якостями, які мають відповідну освіту, професійно-практичну підготовку, фізичний стан яких дозволяє виконувати службові обов’язки.
Педагогічну діяльність у навчальних закладах здійснюють педагогічні працівники, у вищих навчальних закладах третього і четвертого

Ст. 54 Закону України «Про освіту» від 23.05.1991№ 1060-XII