Наступность у трудовому вихованні дітей старшого дошкільного та молодшого шкільного віку
33

У старшого дошкільника поступово зникає інтерес до того виду праці, який стає значним, повсякденним. Тому для відновлення інтересу до неї варто збагачувати її елементами новизни. Дитина не завжди точно виконує трудове завдання, тому потрібен контроль з боку дорослого, нагадування, оцінка діяльності дитини.

У дитини старшого дошкільного віку на основі розуміння суспільної значущості результатів праці складаються перші суспільні мотиви діяльності: зробити щось для іншої дитини, допомогти ровесникові досягти потрібного результату.

У програмі виокремлено такі освітні завдання:

  • Виховувати позитивне ставлення до праці дорослих, бережне ставлення до результатів праці, повагу до людини праці.
  • Формувати особистісні риси: відповідальність, наполегливість, цілеспрямованість, ініціативність тощо.

     Самообслуговування

Закріплювати раніше набуті навички особистої гігієни: самостійно та швидко одягатися і роздягатися, взуватися і роззуватися, сушити мокрий одяг, чистити взуття. Вчити правильно чистити зуби, стежити за чистотою нігтів, мити руки без нагадування: користуватися ложкою для взуття.

              Господарсько – побутова праця

      Закріплювати вміння самостійно підтримувати порядок у груповій кімнаті: прибирати іграшки та матеріали після ігор і занять. Залучати до колективного прибирання кімнати; підклеювати разом із вихователем книжки, посібники, сумлінно виконувати обов’язки чергового в їдальні, на заняттях, у кутку природи. Привчати без нагадувань витирати пил на стелажах, підвіконнях, столах.

Привчати дітей підмітати доріжки на подвір’ї дитячого садка, взимку розчищати їх від снігу, перекопувати і поливати пісок у пісочниці; допомагати двірникові підтримувати чистоту і порядок на ділянці дитячого садка, помічникові вихователя – розвішувати рушники, розкладати постіль після сну, прикрашати групову кімнату до тематичних свят.