Наступность у трудовому вихованні дітей старшого дошкільного та молодшого шкільного віку
55

         З вище сказаного можна зробити висновок про те, що взаємодія вихователів дошкільних закладів і вчителів початкових класів щодо здійснення наступності здійснюється за трьома напрямами: інформаційно-просвітницьким, методичним і практичним.

Тому, успішність забезпечення взаємодії визначається цілою низкою чинників, що створюються педагогічно грамотно організованим, розвивальним, навчально-виховним середовищем, яке відповідає психологічним і фізіологічним особливостям та фізичним можливостям дітей. Робота з організації наступності  проводиться педагогічними колективами спільно і системно.  Тільки робота з дітьми покаже ефективність наступності.

 

2.3.Аналіз результатів дослідження

   Мета контрольного етапу полягала у вимірі ефективності проведеної роботи з педагогами та  дітьми.  Проводячи повторне анкетування з педагогами ми побачили, що вихователі дошкільного закладу і вчителі початкових класів почали більш розуміти необхідність дотримання наступності в процесі трудового виховання. Цей етап був проведений за методикою констатувального етапу. Отримані відповіді ми узагальнили в таблиці.

Підсумки спостережень та опитування дітей старшої групи на кінець експериментальної роботи

Таблиця 2.5.

Імена дітей

Дитина любить працювати

Намагається активно брати участь у різних видах праці

Проявляє інтерес до результату своєї праці і якості праці

Розуміє користь своїх трудових дій

Проявляє відповідальність у трудових справах