Наступность у трудовому вихованні дітей старшого дошкільного та молодшого шкільного віку
9

В. Сухомлинський власним педагогічним досвідом довів, що праця дітей є найважливішим фактором їх виконання в громадському дусі, формування в них моральності, залучення до колективного життя. «Трудове життя в роки дитинства – це одна з важливих умов формування гармонійної людини, - писав В.О. Сухомлинський. Треба виховувати в дітях почуття радості праці, без цього неможливе життя колективу» [47]. Через стежку праці маленька людина виходить на широкий шлях громадянського життя. Говорячи про керівництво дитячою працею, В. Сухомлинський радить батькам і вихователям надавати дітям можливість трудової самодіяльності, але разом з тим спрямувати її на виконання завдань в праці охоче і якісно. Важливо враховувати інтерес до праці, бажання брати участь у спільній праці [48].

Теоретичні дослідження питань трудового виховання дошкільників в останні десятиріччя і на сучасному етапі спрямовані на вивчення закономірностей побудови педагогічного процесу з метою цілісного впливу на трудовий розвиток дітей, формування систематичних знань про працю дорослих, залучення дітей до безпосередньої дитячої діяльності, встановлення взаємозв’язку різних засобів трудового виховання, визначення місця трудової діяльності дітей в умовах нових підходів до організації навчально-виховної роботи з дошкільниками.

Багатьом з цих питань, зокрема, питанням формування систематичних знань дітей про працю дорослих, цілісного розвитку дошкільника як суб’єкта трудової діяльності присвячено наукові дослідження В. Логінової, М. Крулехт [22;18]. В їх працях доведено, що в умовах науково-обґрунтованого трудового досвіду дошкільника, завдяки використанню сучасних педагогічних технологій, рівню кваліфікації педагогів, взаємодії дошкільного закладу і сім’ї забезпечується активна позиція дошкільника в доступній трудовій діяльності.

У сучасній педагогіці і психології в Україні проблема трудового виховання посідає значне місце. Праці В. Котирло [15] розкривають механізм формування самостійності в дитячій діяльності, особливості розвитку ставлення до праці, оціночних відносин.