Правові форми набуття права приватної власності на землю в Україні
37

Це основна форма виникнення права приватної власності, пов'язаний з трансформацією державної чи комунальної власності на землю у приватну. Безкоштовна приватизація земельної ділянки має разовий характер, оскільки право приватної власності на умовах приватизації може виникнути тільки один раз з врахуванням цільового призначення земельної ділянки.

Обов'язковим елементом процесу приватизації землі виступає рішення уповноваженого органу (відповідної ради) щодо передачі конкретної земельної ділянки у приватну власність громадянина чи юридичної особи.

За своєю сутністю передача земельної ділянки у приватну власність на умовах приватизації як підстава виникнення права власності на цей об'єкт природи виступає у вигляді адміністративно-розпорядчого акта уповноваженого органу.

Проаналізувавши безоплатну приватизацію як форму набуття права власності на землю, нами виявлено, що громадянин, який бажає отримати безоплатно у власність земельні ділянки із земель державної або комунальної власності, принаймі двічі протягом усього приватизаційного процесу звертається за допомогою до спеціальних ліцензійних організацій: по-перше, коли звертається до органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування із клопотанням про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, по-друге, коли звертається із замовленням про розробку проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки. Встановлена законодавством безоплатність стосується лише відсутності плати конкретно за земельну ділянку. А тому таку приватизацію досить умовно можна назвати безоплатно, оскільки увесь тягар оплати перелічених робіт лежить на зацікавленій у приватизації особі.

Окрім того, сама приватизаційна процедура є досить довготривалою, складною та заплутаною, розібратися у якій пересічному громадянину зовсім непросто. Не додає прозорості і те, що фактично проконтролювати роботу як ліцензійних органів, так і численних органів державної органів виконавчої