Теоретичні та практичні засади інструментів грошово-кредитної політики
17

       за коштами, які залучені банками від банків-нерезидентів та фінансових організацій-нерезидентів у національній валюті – 0%;

       за довгостроковими кошти і вкладами юридичних і фізичних осіб в іноземній валюті – 2%;

       за коштами, які залучені банками від банків-нерезидентів та фінансових організацій-нерезидентів в іноземній валюті – 2%;

       за короткостроковими коштами і вкладами юридичних і фізичних осіб в іноземній валюті – 7,5%.

А також було установлено, що з 30 листопада 2013 року обсяг обов’язкових резервів, який має берегтися щоденно на початок операційного дня на коррахунку банку в НБУ, не меншим, ніж 25 % від суми обов’язкових резервів, що сформовані за попередній звітний період резервування [17, с. 66].

Процентна політика. Процентна політика НБУ у. була спрямована на утриманні вартості грошей, стимулювання на повернення вкладів у банки, зменшення інфляційний ризиків, а також на відновлення кредитування.

Облікова ставка коливалась впродовж січня-серпня, знижувалася, а з 10 серпня 2013 р. її було встановлено на рівні 7, 75%. Була знижена і ставка рефінансування , вона знизилася з 13,15% у січні 2013 р., до 10,42% річних у грудні [16, с. 56].

В цілому за весь рік середньозважена процентна ставка за інструментами рефінансування була позитивною відносно інфляції і складала

Отже, протягом 2013-2014 рр. процентна ставка з рефінансування коливалась, облікова ставка НБУ залишалася без змін. На сучасному етапі збільшується обсяг кредитів та депозитів.

Рефінансування банків. Протягом 2013-2014 рр. НБУ підтримував ліквідність комерційних банків шляхом надання кредитів овернайт, через лінію рефінансування, кредитів рефінансування, операцій репо.

Загальний обсяг операцій у 2013 р. із рефінансування складав 5,2 млрд. грн. 18,5 млрд грн. було поверненно за цей період [14, с. 154].