Теоретичні та практичні засади інструментів грошово-кредитної політики
25

, с. 52].

Впровадження такого інструмента в комплексі з іншими заходами НБУ дозволить зберігати рівновагу грошово-кредитного ринку та забезпечить стабільність грошової одиниці України.

Також однією із можливих перспектив грошово-кредитної політики є режим таргетування валютного курсу.

Впровадження цього режиму передбачає, що Центральний банк встановить номінальний обмінний курсі буде намагатися забезпечити його стабільність по відношенню до іншої валюти. Ця стабільність забезпечуватиметься через прямі валютні інтервенції та зміни процентної ставки.

При фіксованому обмінному курсі реальний курс буде стабільнішим, але лише в короткостроковому періоді. Тобто, валютний курс буде проміжною ціллю грошово-кредитної політики, для досягнення кінцевих.

Проте досвід інших країн показав, що режими обмінних курсів на ринку іноземної валюти відрізняється від офіційно проголошених.

Виділяють такі режими таргетування обмінного курсу:

1.Режим  валютного  курсу  без  суверенного  платіжного  засобу.  Єдиним засобом платежу є валюта другої країни або країна входить до валютного об’єднання, в якому використовують такий же засіб платежу як і в об’єднання. При даному режимі країні повністю відмовляється від регулювання внутрішньою грошово-кредитною політикою.

2. Режим валютного комітету. Режим базується на зобов’язанні обмінювати за фіксованим курсом національну валюту на іноземну. Тобто національна грошова одиниця випускається лише проти іноземної та підкріплюється валютними резервами.

Впровадження даного режиму доцільне у тому випадку якщо існує нестача довіри до моне ратної влади або коли вводиться нова валюта.