Порівняльна характеристика екскурсійної діяльності міст рига та дніпропетровськ
23

7. Причорноморський (південний): Одеська, Миколаївська, Херсонська області та Автономна Республіка Крим [12,14].

Розвиток туристської діяльності в цих регіонах зумовлюється наявністю багатих туристських ресурсів: природно-рекреаційних та історико-культурних у поєднанні з відповідними соціально-економічними умовами.

У зазначених туристських регіонах України найцінніші пам'ятки історії та культури знаходяться поряд із різноманітними природними рекреаційними та лікувальними ресурсами. Високий рівень розвитку матеріальної бази та інфраструктури туризму мають області, що знаходяться у Середньому Подніпров'ї: Київська, Полтавська, Сумська, Черкаська і Чернігівська. Це дало поштовх до розробки у 1980-1984 рр. системи туристсько-екскурсійних маршрутів під назвою «Намисто Славутича», яка обхоплювала ці п'ять областей. Вона стала базовою у створенні туристських маршрутів в цілому.

Подальша практика виявила, що для кращого висвітлення історичного минулого України, культурних та духовних надбань українського народу доцільно розширити туристські маршрути регіону «Намисто Карпат» з метою створення суцільної загальнодержавної мережі маршрутів і турів різного спрямування та тривалості, найповнішого задоволення потреб різних категорій вітчизняних та іноземних туристів.

Новий варіант Національної системи туристсько-екскурсійних маршрутів «Намисто Славутича» охоплює всі області України та Автономну Республіку Крим.

Представлений інформаційний матеріал переконливо доводить доцільність активізації туристської діяльності у регіоні «Намисто Славутича» на базі значних природно-рекреаційних ресурсів, цінного історико-культурного потенціалу, розвинутої туристської інфраструктури за умови їх збереження та ефективного використання [11].